” Saya respect Cik Man, berani mintak maaf secara terang-terangan.. ” – Netizen

Menyedari Kesilap4n Dan Sal4h Faham Tentang Kenyataannya, PU Azman Buat Permohonan Maaf Terbuka. Tak Sangka Ini Respon Mufti Perlis, Datuk Dr Maza !!

Nama PU Azman cukup terkenal dan menjadi sebutan netizen. Setiap hari pasti ada sahaja cerita dan pengajaran yang disampaikan di media sosialnya. Sirah nabi, hukum agama dan segala kemusykilan dilayaninya demi untuk memberikan ilmu yang berguna dan bermanfaat terhadap semua orang.

Lihat sahaja dikala PKP sedang rancak dijalankan, bukan sahaja menjawab soalan agama malahan Cik Man turut sama mengadakan live dan membuat kelas agama bagi subjek tingkatan 5. Ini antara usahanya untuk membantu pelajar-pelajar yang tidak dapat ke sekolah pada musim ini.

Bercerita tentang poligami dan isteri-isteri kepada Rasulullah, Cikman menerangkan tentang sunnah yang dikaitkan tentang amalan berpoligami namun terjadi salah faham atas kefahaman dan ia menjadi isu buat pengikutnya. Menegaskan beliau bukan menidakkan sunnah itu dan lantas meminta maaf atas kesilapan ini.

Menerusi akaun Instagram, Cik Man telah berkongsikan satu kapsyen yang tertera permohonan maafnya terhadap kekhilafan tentang kenyataan beliau mengenai poligami dan isteri rasulullah. Turut meminta maaf atas penggunaan bahasa yang kurang sesuai dan dianggap sedikit kurang sopan.

Jom baca perkongsian di bawah :

View this post on Instagram

Terima kasih kepada semua.

A post shared by Cik Man (@puazmanofficial) on

Ini berikutan video pada posting terdahulu Cik Man yang mana beliau membuat permohonan maaf yang dibuat secara terbuka. Tindakan Cik Man ini mendapat perhatian daripada ramai pihak.

Rata-rata netizen memuji sikap Cik Man yang sangat terbuka ini. Antara komen-komen netizen :

” Salute you bro. Cikman tetap terbaik.. Santai dan sampai.. “

” Respect cikman. Selalu merendah diri.. “

” Bagus sikap cikman. Tak sal4h pun mohon maaf.. “

” Cepat, tepat, dan bermakna. Terima kasih cikman atas penerangan yang sangat terperinci.. “

” Ni baru betul.. Takdela meroy4n… Steady cikman.. “

” Semua orang takkan lari daripada melakukan kesilap4n. Alhamdulillah, sikap cik man yg merendah diri ni patut dicontohi. Bila orang bagi nasihat, bagi teguran, terima dengan hati yang terbuka.. “

” Orang yang hebat adalah dapat menerima teguran daripada orang lain dengan berlapang dada.. “

” Saya respect cikman.. Cikman berani mintak maaf secara terang-terangan atas kesilapan cikman.. “

” Ni lah contoh ustaz yang tulen. Tak segan nak mintak maaf.. “

Permohonan maaf ini juga mendapat perhatian dari Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin atau lebih dikenali dengan Dr Maza.

Hanya yang benar-benar ikhlas dan berjiwa kental sahaja yang mampu mengambil tindakan seperti Cik Man. Bukan mudah untuk mengetepikan eg0 namun itu bukan Cik Man. Apa pun, kami di Berita Kopak mendoakan selalu semoga Cik Man sentiasa sihat dan dipermudahkan dalam menyebarkan lagi ajaran Islam. Aamin..

Silakan SHARE..

Sumber : IGĀ  PU Azman, IG Dr Maza by Oh Kopak

Artikel ini disediakan oleh OH KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Oh Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..