” Ada yang kena pakai 18 jam. Kasihannya diorang. Tengok kak Fara pun dah nang1s.. ” – Netizen

Vide0 Fara Fauzana Memakai PPE Untuk Menyelami Perasaan Fr0ntliner Buat Ramai Seb4k. Cuma Memakai Selama 3 Jam Namun Pel0h Yang Menitik Bagaikan Boleh Diperah. Allahu, Cuba Anda Bayangkan !!

Farah Fauzana binti Mohd Fadzil merupakan seorang pelakon, pengacara, pelawak dan penyampai radio Malaysia. Beliau terkenal sebagai penyampai radio Era FM dari tahun 2003 hingga tahun 2006 dan kemudian beliau beralih ke Hot FM sehingga tahun 2016.

Fara juga aktif menjadi pengacara TV terutamanya untuk program di TV3. Antara program yang pernah dihoskan oleh Fara ialah Melodi, Nona, ResQ dan Muzik-Muzik. Beliau juga pernah menjadi pelakon utama sitkom Fara di TV3.

Fara pernah mengumumkan bakal menamatkan zaman solonya dengan seorang lelaki bernama Muhammad Hafiz pada Julai 2016. Bagaimanapun, atas sebab masalah peribadi, perkahwinan mereka terp4ksa dibatalkan pada saat akhir.

Menerusi akaun Instagram, Fara berkongsi video beliau cuba memakai suit PPE yang dipakai oleh para fr0ntliner untuk meraw4t pes4k1t c0v1d 19. Tujuan beliau berbuat demikian untuk merasai pengalaman sebagai fr0ntliner. Fara hanya cuba memakai selama 3 jam.

PPE bermaksud Personal Pr0tection Equipment atau Peralatan Perlind0ngan Diri. Ia perlu menutup keseluruhan anggota badan dari kepala hingga ke kaki. Tujuannya untuk melind0ngi diri daripada dij4ngk1ti v1r0s c0v1d 19.

J0m kita tont0n video di bawah :

View this post on Instagram

bila kita takde ditempat mereka bila kita tak buat kerja mereka bila kita tak rasa apa yg mereka rasa . FF decided to be in their shoe bila FF cuba utk pakai baju (ala2 PPE) dan pakai selama 3jam! and yet tak buat apa pun, siap tgk tv layan phone tapi akhirnya… korang layan laa video tu . nota dr kawan FF: Kalau covid ward with positive patients, doctors pakai PPE sekali per rounds. A day dalam 2-3 kali rounds. 1 round adal dlm 1-2jam Nurses akan pakai PPE 5 x sehari untuk ambil vital signs for stable patients Radicare pakai PPE 3 x sehari untuk clean up and all. Per ward ada 1-2 radicare staff. Radiographers 2 orang pakai PPE masuk ward at least 2 times per day ada jga antara mereka pakai lebih dr 3jam sehari 😓 . nota: tag kawan2 korang yg kita perlu ckp TQ. tak semestinya yg kerja di hospital . notalagi : I LOVE ALL OF U. STAY STRONG AND BE SAFE ❤️ . terima kasih utk pictures | info | song @redzwaniputeri @harry_khalifah @tudm_rasmi @malaysiagazette @bernamaofficial @501awani @sinarharian pict by Rosli Talib @zemotheraphy AJ frm @malaysiaairlines . #farafauzana #bilafafaubuathal #bilafafaueditvideo #stayhome #staydbilique

A post shared by FARA FAUZANA (@therealfafau) on

Rata-rata netizen dan rakan artis berasa seb4k dan ada yang berterima kasih kepada Fara kerana memberi kesedaran kepasa umum. Antara k0men-k0men mereka :

” I can feel u sis.. seb4k rasanya .. thk u to our heroes, fr0ntliners! ” – Erra Fazira

” Tiba masuk hab0k mata akak!! ” – Dato’ Siti Nurhaliza

” Tq kak fafau buat video ni… share to others…. tu akak hanya duduk kat umah.. imagine kami ni semua yg PPE… kena mandi kan pes4k1t….. i feel appreciated… nang1s jap… buat yg kat luar yg deg1l tu.. tlg la stay at home… “

” Mata msk hab0k  muzik background nye pun mmg sesuai .. “

” Thanks fafau bagi kesedaran bagi semua , wira2 negara hanya Allah yg mampu membal4s ny .. “

” Good sharing .. rasa sed1hhh I tgkkk.. “

” Yup ppe tu more than 3hours kalau pakai.. Sbb nk pakai buang rugi 1 set tu je dh lebih rm250.. Seb4k tgk video kak buat..tq.. “

Perkongsian Fara ini sangat bagus kepada golongan yang bukan fr0ntliner. Kita tidak akan mengetahui jika kita tidak berada di tempat seseorang itu. Lihatlah betapa pan4snya bila memakai suit PPE tersebut.

Fara hanya memakai suit PPE sahaja tanpa berbuat apa. Bayangkan dengan keadaan panas berpel0h begitu dan meraw4t pes4k1t. Ya Allah, hanya tuhan sahaja yang tahu. Semoga sama-sama kita berdoa agar di permudahkan segala urusan semua fr0ntliner dan juga berdoa semoga w4b4k ini cepat berlalu.

Silakan SHARE..

Sumber : IG Fara Fauzana by  Oh Kopak

Artikel ini disediakan oleh  OH KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Oh Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..