” Nak tanya Najib ni siapa ? Dia buat salah apa Wan ? “

Ditanya Berulang Kali, Oleh Ibunya Yang Ada Masalah Ingatan, Jawapan Chef Wan Buat Ramai Yang Terhibur !!

Siapa tidak kenal Datuk Professor Chef Wan atau lebih dikenali sebagai Chef Wan ? Seorang Chef yang sangat berpengalaman dan mempunyai ilmu masakan yang tinggi. Namun, betapa tinggi sekalipun kedudukan seorang anak di mata dunia, anak yang hebat dan baik takkan sekalipun melupakan jasa orang tuanya.

Inilah yang dilakukan oleh chef bertaraf antarabangsa, Chef Wan dalam melayani ibunya, Cik Ani yang semakin lanjut usia. Walau kejayaan Chef Wan begitu gemilang di arena masakan, hatinya sentiasa tunduk ke bumi apabila menjaga ibunya, Cik Ani.

Kadangkala telatah mereka sangat mencuit hati. Namun, di sebalik rasa yang mencuit perasaan itu, ada banyak ciri-ciri baik yang patut anak-anak lain contohi.

Untuk pengetahuan semua, Cik Ani menghidap peny4k1t Dement1a. Menurut Wikipedia, Dement1a adalah sejenis masalah peny4k1t yang berkaitan dengan daya ingatan yang disebabkan oleh kem4t1an sel-sel otak secara abn0rmal.

Kawasan yang mempunyai kesan khusus ingatan, perhatian, bahasa dan menyelesaikan masalah, walaupun terutamanya pada tahap akhir peny4k1t, pes4k1t mungkin lupa tentang masa (tidak tahu hari apa, minggu, bulan, atau tahun), tempat (tidak tahu di mana mereka berada) dan orang (tidak mengenali diri sendiri).

Menerusi akaun Instagram, Chef Wan berkongsi video Cik Ani sedang membaca surat khabar. Kemudian Cik Ani bertanyakan ” Nak tanya Najib ni siapa ? Dia buat salah apa Wan ? “

Menurut Chef Wan, ibunya sudah beberapa kali bertanya soalan yang sama kepadanya. Ini kerana tahap ingatannya terlalu singkat untuk mengingat sesuatu sehingga dia lupa soalan itu sebenarnya sudah ditanya berulang kali.

Apa yang menariknya, jawapan Chef Wan terhadap soalan ibunya itu membuatkan netizen terhibur.

Kalau nak tahu, jom baca perkongsian Chef Wan dan tonton video di bawah :

” Adoi i get the same question each time she look at the cover of all my Star paper headline. As the last few days itu sahaja la beritanya kasihan pulak emak yang dah Diment1a ini kena paksa otak dia pulak berfikir.. “

” I told her tak usah la emak pening kepala emak. Ramai lagi rakyat Msia pun yg tak faham semua ini jadi kita serah pada yang Arif di Mahkamah tu with their facts and figures berhujah esok di Mahkamah.. “

” Dah la emak tu tak sihat fikir2 benda2 mcm ni buat apa emak ? As rakyat Msia tua dan muda all of us are effected. Kasihan pun ya. Tapi tu la Nasi dah menjadi bubur.. “

” Kita doa aja terbaik sudah lah i told my mother. Allah tahu la nak mengajar mereka2 yg pec4h amanah ni emak.. “

” Begitu la orang tua2 kita apa la yg mereka tahu. She so naived reading all that finding that shocking as she said for a man whom for many years that she looked up at katanya and now a huge disappo1ntment for her.. “

View this post on Instagram

Adoi i get the same question each time she look at the cover of all my Star paper headline. As the last few days itu sahaja la beritanya kasihan pulak emak yang dah Dimentia ini kena paksa otak dia pulak berfikir. I told her tak usah la emak pening kepala emak. Ramai lagi rakyat Msia pun yg tak faham semua ini jadi kita serah pada yang Arif di Mahkamah tu with their facts and figures berhujah esok di Mahkamah. Dah la emak tu tak sihat fikir2 benda2 mcm ni buat apa emak? As rakyat Msia tua dan muda all of us are effected. Kasihan pun ya. Tapi tu la Nasi dah menjadi bubur. kita doa aja terbaik sudah lah i told my mother. Allah tahu la nak mengajar mereka2 yg pecah amanah ni emak. Begitu la orang tua2 kita apa la yg mereka tahu.She so naived reading all that finding that shocking as she said for a man whom for many years that she looked up at katanya and now a huge disappointment for her.

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Alahai sporting je Chef Wan melayan ibunya kan ? Rata-rata netizen terhibur dengan gelagat Cik Ani. Antara komen-komen netizen :

” Syg Mak Ani… @_chefwan58 saya suka sngat tngok cara2 chef wan layan Mak Ani… membuat Mak Ani ketawa, mkn minum teratur dan nmpak sngat kebahagian kat muka mak ani… suka2 sngat2.. “

” Rasa nk gom0l2 cik ani mcm baby sbb comel sngt2 dgn soalan cupu emas.. “

” Yg penting kesetiaan chef yg rajin menjawab soalan mak Anie, walau berkali pertanyaan mak Anie chef tetap melayan.. saya salute chef krn menjaga mak Anie dgn penuh kasih sayang dan dgn inilah juga Allah memberi chef kebahagiaan dan kesejahteraan hidup kerana seorang IBU…. Allah rahmati chef dunia akhirat…. Aamiin.. “

” Respect cara dato layan mak.. really appreciated it.. semoga kalian sentiasa dlm lindungan Allah.. “

” It’s just make my day.. (Tanya Kat Kak Mah nanti).. I never missed follow you when Cik Ani in the vids.. remind of my grannie.. “

” So cute looking at her face asking that question.. Cik Ani sayang.. “

Di sini admin kongsikan satu lagi video Cik Ani yang comel :

” Hujan2 dah kasi makan Cekodok Udang as minum petang dan perut Cik Ani sudah kenyang tiba2 dia boleh bangun dari kerusinya terus berjoget seorang !.. “

” Kasi kan Cik Ani microphone la pulak ! Kita pun dengan suara mcm Katak Puru tu melal4k juga lah melayan emak just to make her happy.. “

” Alkisah kami anak beranak. Menjaga Parent yg sudah tua ini ada masanya terlalu singkat Allah beri kita anak2 peluang untuk berbakti.. “

” I have seen many people out there regret so much while their parent is alive they have not had a chance to spent quality time with them or berjasa pada mereka when they can afford to do so.. “

” Yang tak peduli itu satu hal la yg ambil kisah pun atas sebab berjauhan dan sibuk dgn mcm2 hal sendiri will end up regretting.. “

” Masa itu tak guna lagi as bila our parent have left us we simply cannot change the clock. That is why saya sejak kecil, remaja dan setelah berkeluarga dan bercucu pun sikap tanggung jawab saya to both my parent tak pernah saya abai kan.. “

” So that when its time for my parent to leave this world i am sure hati saya puas dan saya akan tersenyum dan tidak menyesal pada hati saya kerana tanggung jawab saya sebagai anak lelaki yg tua sudah pun saya tunai kan.. “

View this post on Instagram

Hujan2 dah kasi makan Cekodok Udang as minum petang dan perut Cik Ani sudah kenyang tiba2 dia boleh bangun dari kerusinya terus berjoget seorang! Kasi kan Cik Ani microphone la pulak! Kita pun dengan suara mcm Katak Puru tu melalak juga lah melayan emak just to make her happy. Alkisah kami anak beranak. Menjaga Parent yg sudah tua ini ada masanya terlalu singkat Allah beri kita anak2 peluang untuk berbakti. I have seen many people out there regret so much while their parent is alive they have not had a chance to spent quality time with them or berjasa pada mereka when they can afford to do so. Yang tak peduli itu satu hal la yg ambil kisah pun atas sebab berjauhan dan sibuk dgn mcm2 hal sendiri will end up regretting. Masa itu tak guna lagi as bila our parent have left us we simply cannot change the clock. That is why saya sejak kecil, remaja dan setelah berkeluarga dan bercucu pun sikap tanggung jawab saya to both my parent tak pernah saya abai kan. So that when its time for my parent to leave this world i am sure hati saya puas dan saya akan tersenyum dan tidak menyesal pada hati saya kerana tanggung jawab saya sebagai anak lelaki yg tua sudah pun saya tunai kan.

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Alahai comel sangat Cik Ani kan ? Beruntungnya ibu Chef Wan memiliki anak yang bertanggungjawab dan dapat menjaganya ketika di usia tua.

Seorang ibu tidak memandang harta dan duit untuk dia bahagia. Cukup mempunyai anak-anak yang mengingatinya dan menjaganyanya semasa dia hidup.

Chef Wan juga sangat beruntung memiliki ibu seperti Cik Ani. Sama-sama kita doakan Cik Ani diberi kesihatan yang baik. Amin..

Silakann SHARE Dan Semoga Bermanfaat.

Sumber : IG Chef Wan, Wikipedia by Berita Kopak / Oh Kopak

Article ini disediakan oleh BERITA KOPAK / OH KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak / Oh Kopak tanpa kebenaran, kami akan report copyright..